Filminstituttets Oscar short-list

I dag udgav det danske filminstitut sin shortlist med tre danske film, der er kandidater som bedste udenlandske film ved Oscar-uddelingen i februar 2019.

MAGASIN OM FILM, TV OG MEDIER

Alle artikler

Nyheder

DFI, Oscar 2019

Filminstituttets Oscar short-list

I dag udgav det danske filminstitut sin shortlist med tre danske film, der er blevet udpeget som de danske kandidater til en nominering i kategorien for bedste udenlandske film ved Oscar-uddelingen i februar 2019 i Los Angeles, USA.

De tre film, der er udpeget til DFIs shortlist, er Lykke-Per af Bille August, Den skyldige af Gustav Möller og Vinterbrødre af Hlynur Pálmason.

Det er den danske Oscar-komite med repræsentanter fra filmbranchen og Det Danske Filminstitut, der afgør, hvilken film, der indstilles.

Afgørelsen foregår i to runder, og den første fandt sted mandag den 27. august, hvor komitéen udpegede tre indledende kandidater.

Anden runde, hvor komiteen finder det endelige valg til Oscar uddelingen, finder sted torsdag den 20. september.

Tre film med potentiale

Claus Ladegaard, direktør for Det Danske Filminstitut og formand for komitéen, siger om valget:

Vi har peget på tre titler, som vi mener alle har potentialet til at appellere til Oscar-akademiets medlemmer. Tre film, heriblandt to spillefilmdebutanter, der på hver sin måde har chancen for at sætte et aftryk i det kommende nomineringskapløb.

Lykke-Per er et velproduceret drama med episk format, som vi mener også har gode chancer for at stå distancen.

Den skyldige af Gustav Möllers har ramt plet som en nervepirrende spændingsfilm. Det har både publikum, kritikere og festivaler varmt kvitteret for.

Vinterbrødre af Hlynur Pálmasons  er et rent sansebombardement i lyd og billeder, der forløser skæbnedramaet om to brødre på markant kreativ vis.

De tre film

Lykke-Per er skrevet af Bille August og Anders Frithiof August efter Henrik Pontoppidans roman om præstesønnen Peter, der drager til København på jagt efter lykken. Bille August vandt i 1989 en Oscar i kategorien bedste udenlandske film for Martin Andersen Nexø-filmatiseringen Pelle Erobreren.

Den skyldige foregår over en enkelt nat og følger en politimands jagt på en kvindes kidnapper med alarmcentralens telefon som eneste redskab.

Filmen vandt publikumsprisen på den prestigefyldte Sundance Filmfestival og har fået en begejstret modtagelse af pressen, herhjemme og internationalt.

Vinterbrødre er et drama om to brødre i konflikt med sig selv, hinanden og de andre arbejdere på et øde kalkværk.

Filmen, der netop er blevet nomineret til Nordisk Råds Filmpris, vandt Bedste Film ved årets Robert- og Bodiluddelinger samt sidste års hovedpris på CPH PIX.

Lykke-Per får dansk premiere 30. august. Den skyldige havde premiere 14. juni, og Vinterbrødre 7. december.

Den danske Oscar-komite

Komiteen består i år, ud over formand Claus Ladegaard, af:

  • Tivi Magnusson fra Producentforeningen
  • Mette-Ann Schepelern fra Danske Filminstruktører
  • Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund
  • Nanna Frank Rasmussen fra Danske Filmkritikere
  • Mette Schramm fra Danske Biografer
  • Marianne Moritzen fraFilminstituttets afdelingschef for Fiktion.

Komité-medlemmerne mødes igen torsdag den 20. september for at afgøre, hvilken film der skal være Danmarks Oscar-kandidat.