Clint Eastwood fylder 90 år

Hollywood legenden Clint Eastwood er netop fyldt 90 år.

MAGASIN OM FILM, TV OG MEDIER

Alle artikler

Den 31. maj 2020 fyldte Clint Eastwood 90 år.

På trods af sin høje alder er Clint Make My Day Punk Eastwood still going strong med en aktiv karriere indenfor film, hvor han arbejder som både skuespiller og instruktør.

Begge dele har han gjort med stor succes i mere end 50 år.

De fleste Hollywood filmfolk går mere eller mindre frivilligt på aftægt når de kommer godt op i årene, men ikke Clint Eastwood, der altså nu fylder 90 år.

Han er stadig beskæftiget med en aktiv karriere som filminstruktør, hvor hans seneste opus Richard Jewell fra 2019 ikke helt opnåede den samme modtagelse som andre Eastwood film fra 2010’erne.

Nogle af de største publikumssucceser fra hans hånd er også nogle af hans nyeste film.

American Sniper fra 2015 med Bradley Cooper i hovedrollen og Sully fra 2016 med Tom Hanks i hovedrollen var store succeser både hvad angår modtagelse hos publikum og filmkritikere og filmenes indtjening.

Americana

Eastwoods egen filmproduktion er samlet set et ethos, der beskriver hans bud på en amerikansk kanon – en Americana.

Eastwoods film beskriver et USA som produkt af fortidens og nutidens hændelser og som produkt af de mennesker, der befolker USA.og deres handlinger.

Eastwoods værker indeholder et kærligt, men kritisk portræt af USA og amerikanske samfund, som han tydeligvis elsker højt.

Hans Americana er et både stilfærdigt og ofte også meget empatisk portræt af Amerika.

Men samtidig går Eastwood ikke af vejen for at udlevere de (mange) mørkesider, som det amerikanske samfund indeholder.

Hans og hans filmfotografers fantastiske billeder af den amerikanske natur er i sig selv et smukt og inspirerende USA portræt.

Eastwoods film-fortællinger, deres personinventar og karakterer yder tilsammen et empatisk, men kritisk af det amerikanske samfund.

Eastwoods kærlige kritik af det amerikanske samfund kommer til udtryk i hans seneste film Richard Jewell (2019) om den uheldige helt af samme navn, der heltmodigt medvirker til at begrænse skaderne ved en terrorbombe i en park under OL i Atlanta i 1996.

Senere retter FBI mistanken mod Richard Jewell som bombemanden bag sprængningen.

En glorværdig karriere

Nu hvor Clint Eastwood fylder 90 år er det, med reference til den italienske filmskaber Antonio, muligt at overskue hans værk og hans liv i en form, der må anses for at være om ikke andet, så nærmest endegyldig.

Clint Eastwood har med sit minimalistiske skuespil, synkoperet med vredesudbrud og indestængt raseri, og gennem sin fintfølende og empatiske filmproduktion og instruktion, leveret så mange ikoniske præstationer, så det kan være svært at give et samlet billede af hans værk.

Det må nødvendigvis blive i form af en række punktnedslag i en glorværdig karriere.

For det er en glorværdig karriere…

Det kan blandt andet ses af de mange priser og officielle anerkendelser Clint Eastwood og ikke mindst hans film, har modtaget.

Eatwood er en af blot to instruktører, der er blevet Oscar nomineret to gange for både bedste film og bedste instruktør med filmene Unforgiven (1992) og Million Dollar Baby (2004).

I 2005 blev han sammen med Francis Ford Coppola og Milos Forman medlem af en eksklusiv klub af kun tre filminstruktører, der har vundet en Oscar for Bedste Film to gange.

En svær start

Clint Eastwood blev født den 31. maj 1930 i San Francisco i Californien, USA.

Den nyfødte Eatswood fik tilnavnet Samson af sygeplejerskerne på Saint Francis Memorial Hospital på grund af sin fødselsvægt på 5,2 kg.

Ligesom så mange andre Hollywood stjerner havde Eastwood det svært i starten af sin karriere.

The Mule

En af de seneste film fra Eastwoods hånd er kriminaldramaet The Mule fra 2018, der blandt andet kan streames på Netflix.

Her instruerer og spiller Eastwood hovedrollen som den 80-årige Earl Stone, der er veteran fra Koreakrigen og prisbelønnet blomsterdyrker.

Stone kan ikke leve af hverken sin soldaterpension eller sine blomster og bliver derfor narkokurer for et narkokartel.

The Mule bygger på den delvist autentiske historie om soldaterveteranen Leo Sharp, der var kurer for mexicanske narkogangstere i en meget høj alder.

The Mule blev Clint Eastwoods første filmrolle i en af sine egne film siden Gran Torino fra 2008.

The Mule repræsenterer, ligesom Gran Torino, Eastwoods udlægning af en gammel mands ‘jeg-har-set-det-hele-og-jeg-er-ikke-bange-for-en-skid‘ forhold til en verden, som han ikke længere helt forstår, og som han snart skal væk fra.

Det er samme karaktertype, som Eastwood spiller i sin højt roste Gran Torino, hvor Eastwood spiller en indebrændt og småracistisk ensom gammel ulv, der overhovedet ikke bryder sig om sine asiatiske naboer.

Den minimalistiske western

Frontrow.dk anser Unforgiven for at være et af de bedste eksempler på den minimalistiske western, der ligger milevidt fra den klassiske Western genre.

Den minimalistiske western kaldes i litteraturen for post-western, anti-western eller revisionistisk western.

Den minimalistiske Western har fandtes næsten ligeså lang tid som selve Western genren.

Vi kalder sub-genren minimalistisk, fordi så mange ting fra den klassiske westerns inventar er skrællet væk.

I den minimalistiske Western er den flamboyante form, hvor cowboys og såkaldte rødhuder (en racistisk betegnelse for Amerikas oprindelige naturfolk), rider rundt og fyrer løs på alt og alle, er helt fraværende.

De mange revolverdueller midt på hovedgaden i enhver lille flække i The Wild West, er sjældne og er ligeså sjældent del af et klassisk helteportræt.

Genren tilføjer et mørke i selve fortællingen, dens plot, tempo og stil, og i sindet på de karakterer, der portrætteres i de minimalistiske westerns.

Unforgiven

Eastwoods revisionistiske eller post-western Unforgiven fra 1992 er en af de bedste minimalistiske westerns, der er lavet.

Unforgiven er et af de mest formfuldente eksempler på den minimalistiske Western.

Clint Eastwood har selv instrueret filmen og spiller selv hovedrollen som den tidligere revolvermand og nu enkemand William Munny.

Munny er en aldrende gun-slinger fra tiden, der blev kaldt The Wild West.

Munny forsøger at ernære sig selv og sine to børn med svineopdræt i Kansas – ude i det, der kaldes The middle of nowhere.

Munny er en eklatant fiasko som svineopdrætter og han genoptager sit tidligere erhverv som hired gun, da han hører om et voldeligt overfald og skamfering på en prostitueret i byen Big Whiskey i Wyoming.

Herefter følger filmen i et langsomt og intenst forløb, med et mørkt og ligeså intenst spil af Eastwood, som manden, der med hjælp fra en gammel ven fra gunslinger tiden, udrydder alle de involverede, der deltog i skamferingen af den prostituerede kvinde.

Eastwood fik enorm succes med Unforgiven – både kommercielt og af anmeldere.

Den vandt fire Oscars for bedste film, bedste instruktør, bedste ikke-hovedrolle og bedste redigering.

Eastwood selv blev yderligere nomineret som bedste skuespiller, men vandt ikke.

Unforgiven er optaget i U. S. Library of Congress National Film Registry, hvor den bliver beskrevet som “culturally, historically, or aesthetically significant“.

Skriv en kommentar