Bye Bye Christopher

Skuespilleren Christopher Plummer døde den 5. februar 2021. Plummer huskes blandt andet for sin rolle som Kaptajn von Trapp i Robert Wises The Sound of Music (1965).

MAGASIN OM FILM, TV OG MEDIER

Alle artikler

Skuespilleren Christopher Plummer døde den 5. februar 2021, 91 år gammel, i sit hjem i Connecticut i New England, USA

Christopher Plummer huskes blandt andet for sin rolle som Kaptajn von Trapp i Robert Wises The Sound of Music (1965).

Men det vil være uretfærdigt at reducere Plummers indsats til en eller nogle få filmroller – uanset hvor populære de så end var.

Christopher Plummers karriere forløb over otte årtier fra 1950’erne og helt frem til 2021.

Plummer spillede alt – lige fra de største historiske figurer til roller som kultiverede og distingverede gentlemen, der virkelig var gentlemen, til afstumpede gentlemen, uden respekt og empati for andre end sig selv.

Hans portrættering af industrimagnaten J. Paul Getty i Ridley Scotts All the money in the world (2017) er et eksempel på den sidste karaktertype.

I Kevin Spaceys skygge

Det var oprindelig Kevin Spacey, der skulle have spillet rollen som J. Paul Getty i Ridley Scotts All the money in the world.

Men da overgrebs-anklager sendte Spacey i unåde hos film- og tv-selskaber, valgte Ridley Scott at kontakte Christopher Plummer for at få ham til at overtage rollen med kort varsel.

Christopher Plummer var så opsat på at arbejde med Ridley Scott at han afbrød en ferie og indspillede uforfærdet Kevin Spaceys scener på blot ni dage.

Plummer afviste overhovedet at gennemse optagelserne med Kevin Spaceys før han selv gik på settet.

Vi har ikke set nogle optagelser fra filmen med Kevin Spacey som J. Paul Getty, men Plummers præstation er uafviselig.

Ridley Scott har selv kaldt den oprindelige version for “kind of perfect“, men anklagerne mod Spacey tvang Scott til at ‘skifte hest midt i vadestedet…’ *

Selv har Christopher Plummer omtalt hele oplevelsen som “a scary and fun experience,” og en “absolute wonderful, rosy pleasure“. *

Debut på teatret

På teatret spillede Plummer stort set alle de store klassikere af Cyrano de Bergerac, Harold Pinter og ikke mindst William Shakespeare.

Christopher Plummer debuterede som teaterskuespiller i 1953.

Først som turne-skuespiller i André Roussins Nina og senere samme år som som Broadway-skuespiller i John C. Wilson The Starcross Story.

Senere samme år medvirkede Plummer i sin første TV-optræden i en episode af  Fletcher Markles Westinghouse Studio One serie; The Gathering Night (1953).

Få år senere i 1958 debuterede Plummer på film i Sydney Lumets Stage Struck (1958), hvor han spillede over for blandt andre Henry Fonda og Susan Strasberg.

På film portrætterede Plummer mange historiske figurer som f.eks. Hertugen af Wellington, (ham med gummistøvlerne og den indbagte oksemørbrad), Rudyard Kipling, (ham med Mowgli og Junglebogen), Leo Tolstoy, (ham med Krig og Fred og Anna Karenina) og mange andre historiske figurer.

Triple Crown of Acting

Christopher Plummer modtog mange hæders- og æresbevisninger for sin indsats på teater, film og TV.

Han har vundet alle de store priser en skuespiller kan vinde.

I løbet af sin karriere har Christopher Plummer blandt andet vundet en Oscar, to Emmy Awards, to Tony Awards, en Golden Globe Award, en Screen Actors Guild Award og en British Academy Film Award, (BAFTA).

Han var den ældste skuespiller, der har vundet en Oscar for sin skuespil præstation i Mike Mills Beginners (2010).

Christopher Plummer er desuden med i en eksklusiv klub på kun 24 skuespillere, der alle har vundet det, der i underholdningsindustrien er kendt som The Triple Crown of Acting.

Triple Crown of Acting er betegnelse for de skuespillere, der har vundet en Oscar, en Emmy og en Tony for en skuespilspræstation.

Bye Bye Christopher

Christopher Plummer var aktiv helt frem til sin død for få dage siden.

Hans sidste rolle blev at lægge stemme til Rizzo i Sean Patrick O’Reillys kommende animationsfilm Heroes of the Golden Masks (2021).

Bye Bye Christopher.

*: Cit. fra: Holly Thomas: Christopher Plummer’s awesome power. cnn.com.