Advokater vil stoppe The Laundromat

Advokatfirmaet bag Panama papirerne vil stoppe Steven Soderberghs The Laundromat, så filmen ikke får premiere på streamingtjenesten Netflix i morgen fredag som planlagt.

MAGASIN OM FILM, TV OG MEDIER

Alle artikler

Advokatfirmaet Mossack Fonsecas advokater vil stoppe Steven Soderberghs The Laundromat med bla. Merryl Streep, Gary Oldman og Antonio Banderas, så filmen ikke får premiere på streamingtjenesten Netflix i morgen fredag som planlagt.

Tirsdag indgav Jürgen Mossack og Ramón Fonseca, der er personerne bag advokatfirmaet Mossack Fonseca, en begæring ved en føderal domstol i Connecticut i USA om at forhindre Netflix i at udgive filmen.

Filmen er ifølge de to advokater ærekrænkende og den søger at fremstille de to advokater som skrupelløse individer, der brugte deres firma og deres virke til at vaske penge, skatteunddragelse og andre kriminelle forehavender.

Advokatfirmaet Mossack Fonseca befinder sig i centrum for det, der er blevet kaldt århundredets største læk af oplysninger i form af de såkaldte Panama papirer.

Edward Snowden, der sikkert ikke behøver nogen nærmere præsentation, har i et tweet kaldt Panama papirerne for ‘det største læk i datajournalistikkens historie‘.

Det er den sag, som Steven Soderberghs film The Laundromat opruller.

Panama papirerne

Lækket tog form af data, der består af hemmelige skattepapirer og andre typer dokumenter, og som har været brugt til hvidvask af penge og andre ulovlige finansielle aktiviteter.

Det er samtidig en af de største skandaler om ulovlige aktiviteter begået af et advokatfirma i nyere tid – dem har der været en del af på det sidste…

Panama-papirerne består af ca. 11,5 millioner hemmelige dokumenter, der er udarbejdet af det panamanske selskab Mossack Fonseca.

De rummer detaljerede oplysninger om mere end 214.000 offshore-selskaber, herunder identiteter på ejere og direktører.

Dokumenterne angiver blandt andet ledere af fem lande; Argentina, Island, Saudi-Arabien, Ukraine og Forenede Arabiske Emirater, samt regeringspersoner fra over 40 andre lande.

Dokumenterne er udarbejdet siden 1970’erne og rummer over 2,6 terabyte data.

I 2015 fik den tyske avis Süddeutsche Zeitung overdraget dokumenterne fra en anonym kilde.

Dokumenterne er siden blevet fordelt til og analyseret af ca. 400 journalister hos 107 nyhedsorganisationer i mere end 80 lande.

De første rapporteringer baseret på indholdet, sammen med selve indholdet af 149 dokumenter blev offentliggjort den 3. april 2016.

Hoveder begyndte at rulle

Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson blev udpeget og stærkt belastet af Panama papirerne.

Allerede to dage efter afsløringerne trak Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sig fra posten hvorfor Islands præsident opløste det islandske parlament.

Gunnlaugsson var ikke den eneste, som Panama papirerne belastede.

Andre (også nuværende) statsledere som f.eks Mauricio Macri fra Argentina, Khalifa bin Zayed Al Nahyan fra Forenede Arabiske Emirater, Petro Poroshenko fra Ukraine, kong Salman fra Saudi-Arabien nævnes i papirerne.

De fleste kommer fra dele af verden hvor statsstyret korruption er en del af hverdagen.

Liste er lang og omfatter både lande, organisationer som f.eks. FIFA og en lang række enkeltpersoner.

Læs Süddeutsche Zeitungs oversigtsartikel om Panama papirerne.

Skriv en kommentar