- MAGASIN OM FILM, TV OG MEDIER

test – Filminstituttets Oscar short-list

Filminstituttets Oscar short-list

I dag udgav det danske filminstitut sin shortlist med tre danske film, der er blevet udpeget som de danske kandidater til en nominering i kategorien for bedste udenlandske film ved Oscar-uddelingen i februar 2019 i Los Angeles, USA.

De tre film, der er udpeget til DFIs shortlist, er Lykke-Per af Bille August, Den skyldige af Gustav Möller og Vinterbrødre af Hlynur Pálmason.

Det er den danske Oscar-komite med repræsentanter fra filmbranchen og Det Danske Filminstitut, der afgør, hvilken film der indstilles til det videre kapløb om en Oscar-nominering i kategorien for bedste udenlandske film.

Afgørelsen foregår i to runder, og den første fandt sted mandag den 27. august, hvor komitéen udpegede tre indledende kandidater. Anden runde, hvor komiteen finder det endelige valg til Oscar uddelingen, finder sted torsdag den 20. september.

Claus Ladegaard, direktør for Det Danske Filminstitut og formand for komitéen, siger om valget:

Vi har peget på tre titler, som vi mener alle har potentialet til at appellere til Oscar-akademiets medlemmer. Tre film, heriblandt to spillefilmdebutanter, der på hver sin måde har chancen for at sætte et aftryk i det kommende nomineringskapløb.

Bille August er et internationalt navn, og han nåede som bekendt hele vejen til Oscarstatuetten med Pelle Erobreren. Lykke-Per er et velproduceret drama med episk format, som vi mener også har gode chancer for at stå distancen.

Gustav Möllers Den skyldige har ramt plet som en nervepirrende spændingsfilm, men ikke bare det. Filmen er et kompromisløst bud på, hvordan få virkemidler kan skabe stor oplevelsesmæssig effekt. Det har både publikum, kritikere og festivaler varmt kvitteret for.

Lykke-Per er skrevet af Bille August og Anders Frithiof August efter Henrik Pontoppidans roman om præstesønnen Peter, der drager til København på jagt efter lykken.

Hlynur Pálmasons Vinterbrødre er et rent sansebombardement i lyd og billeder, der forløser skæbnedramaet om to brødre på markant kreativ vis. Det er en nyskabende film, der har fanget den internationale filmverdens opmærksomhed.

Bille August vandt i 1989 en Oscar i kategorien bedste udenlandske film for Martin Andersen Nexø-filmatiseringen Pelle Erobreren.

Den skyldige foregår over en enkelt nat og følger en politimands jagt på en kvindes kidnapper med alarmcentralens telefon som eneste redskab.

Filmen vandt publikumsprisen på den prestigefyldte Sundance Filmfestival og har fået en begejstret modtagelse af pressen, herhjemme og internationalt.

Vinterbrødre er et drama om to brødre i konflikt med sig selv, hinanden og de andre arbejdere på et øde kalkværk.

Filmen, der netop er blevet nomineret til Nordisk Råds Filmpris, vandt blandt andet for Bedste Film ved årets Robert- og Bodiluddelinger samt sidste års hovedpris på CPH PIX.

Internationalt har kritikerne og en række prominente festivaler taget godt imod filmen, der desuden er solgt til distribution i flere store filmlande som USA, England og Frankrig. Hlynur Pálmason har selv skrevet manuskriptet, og producere for danske Masterplan Pictures er Julie Waltersdorph Hansen og Per Damgaard Hansen.

Lykke-Per får dansk premiere 30. august. Den skyldige havde premiere 14. juni, og Vinterbrødre 7. december.

Den danske Oscar-komite

Komiteen består i år, ud over formand Claus Ladegaard, af Tivi Magnusson fra Producentforeningen, Mette-Ann Schepelern fra Danske Filminstruktører, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Nanna Frank Rasmussen fra Danske Filmkritikere, Mette Schramm fra Danske Biografer og Filminstituttets afdelingschef for Fiktion, Marianne Moritzen.

Komité-medlemmerne mødes igen torsdag den 20. september for at afgøre, hvilken film der skal være Danmarks Oscar-kandidat. Resultatet offentliggøres sent samme dag.